JENIS-JENIS COKLAT
Coklat Tulen
Oleh yang demikian coklat tanpa gula masih lagi mengekalkan rasa manisnya tetapi gula yang digunakan adalah selamat dan sesuai untuk penghidap diabetes atau kencing manis.
KHASIAT DAN KEBAIKAN COKLAT
1. Makanan Lengkap dan Seimbang
Coklat Tulen
Coklat yang dihasilkan daripada penggunaan bahan utama iaitu likur koko dan dan lemak koko, lebih dikenali sebagai coklat tulen yang bermutu tinggi. Biasanya coklat jenis ini digunakan oleh golongan profesional kerana kaedah pengendaliannya agak rumit.
Coklat Kompaun
Bagi menghasilkan coklat yang lebih murah, bahan utama seperti massa koko akan digantikan dengan serbuk koko manakala lemak koko gantian (lemak yang diperoleh daripada kelapa sawit) mengambil tempat lemak koko asli.
Coklat yang dihasilkan daripada penggunaan serbuk koko dan lemak koko gantian ini dikenali sebagai coklat kompaun.
Coklat kompaun lebih senang dikendalikan berbanding coklat tulen dan mudah ditemui kerana ada banyak dalam pasaran. Sebahagian coklat kompaun yang tinggi mutunya boleh menandingi rasa dan tekstur coklat tulen.
Coklat Berperisa
Dalam pasaran sekarang tersedia banyak coklat berperisa dan berwarna. Ini adalah coklat putih yang dibubuh perisa dan diwarnakan seperti coklat perisa strawberi yang berwarna merah jambu , coklat perisa oren yang berwarna jingga dan pelbagai perisa lagi.
Coklat Tanpa Gula
Bagi menghasilkan rangkaian coklat tanpa gula pula, bahan utama iaitu gula biasa (sukrosa) digantikan dengan gula tiruan seperti Maltitol, Sorbitol dan Isomalt. Bahan-bahan lain kekal sama seperti pembuatan coklat kouvertur.
Oleh yang demikian coklat tanpa gula masih lagi mengekalkan rasa manisnya tetapi gula yang digunakan adalah selamat dan sesuai untuk penghidap diabetes atau kencing manis.
KHASIAT DAN KEBAIKAN COKLAT
1. Makanan Lengkap dan Seimbang
2. Benteng Kerosakan Gigi
3. Bukan Penyebab Kegemukan
4. Baik untuk Jantung
5. Mengawal Tekanan Darah
6. Mengawal Kencing Manis
7. Menghalang Jerawat dan Parut
8. Menghalang Kerosakan Sel dan Tisu Badan
9. Baik Untuk Kulit
7. Menghalang Jerawat dan Parut
8. Menghalang Kerosakan Sel dan Tisu Badan
9. Baik Untuk Kulit