COKLAT BITES ADALAH COKLAT YANG MEMPUNYAI REKA BENTUK YANG UNIK DAN EKSKLUSIF YANG DIBUAT DENGAN MENGEKALKAN KEASLIAN RASA

COKLAT. KAMI MENAWARKAN PELBAGAI DESIGN COKLAT YANG CANTIK SESUAI UNTUK DIJADIKAN SEBAGAI HADIAH, HANTARAN ATAU SEBARANG MAJLIS

DARI YANG KECIL HINGGALAH KE MAJLIS YANG BESAR. COKLAT KAMI DIBUAT SECARA TELITI DAN TERKAWAL SERTA HARGA YANG KAMI TAWARKAN

KEPADA PELANGGAN ADALAH AMAT BERPATUTAN. TIADA BAHAN PENGAWET YANG DIGUNAKAN DAN YANG PALING PENTING COKLAT KAMI MASIH

MENGEKALKAN KEASLIAN RASA COKLAT SEBENAR.

INFO COKLAT

JENIS-JENIS COKLAT

Coklat Tulen

Coklat yang dihasilkan daripada penggunaan bahan utama iaitu likur koko dan dan lemak koko, lebih dikenali sebagai coklat tulen yang bermutu tinggi. Biasanya coklat jenis ini digunakan oleh golongan profesional kerana kaedah pengendaliannya agak rumit.

Coklat Kompaun

Bagi menghasilkan coklat yang lebih murah, bahan utama seperti massa koko akan digantikan dengan serbuk koko manakala lemak koko gantian (lemak yang diperoleh daripada kelapa sawit) mengambil tempat lemak koko asli.

Coklat yang dihasilkan daripada penggunaan serbuk koko dan lemak koko gantian ini dikenali sebagai coklat kompaun.

Coklat kompaun lebih senang dikendalikan berbanding coklat tulen dan mudah ditemui kerana ada banyak dalam pasaran. Sebahagian coklat kompaun yang tinggi mutunya boleh menandingi rasa dan tekstur coklat tulen.

Coklat Berperisa

Dalam pasaran sekarang tersedia banyak coklat berperisa dan berwarna. Ini adalah coklat putih yang dibubuh perisa dan diwarnakan seperti coklat perisa strawberi yang berwarna merah jambu , coklat perisa oren yang berwarna jingga dan pelbagai perisa lagi.

Coklat Tanpa Gula

Bagi menghasilkan rangkaian coklat tanpa gula pula, bahan utama iaitu gula biasa (sukrosa) digantikan dengan gula tiruan seperti Maltitol, Sorbitol dan Isomalt. Bahan-bahan lain kekal sama seperti pembuatan coklat kouvertur.

Oleh yang demikian coklat tanpa gula masih lagi mengekalkan rasa manisnya tetapi gula yang digunakan adalah selamat dan sesuai untuk penghidap diabetes atau kencing manis.


KHASIAT DAN KEBAIKAN COKLAT

1. Makanan Lengkap dan Seimbang

2. Benteng Kerosakan Gigi

3. Bukan Penyebab Kegemukan

4. Baik untuk Jantung

5. Mengawal Tekanan Darah

6. Mengawal Kencing Manis

7. Menghalang Jerawat dan Parut

8. Menghalang Kerosakan Sel dan Tisu Badan

9. Baik Untuk Kulit